Categories
posts

Τοξικοί άνθρωποι

Τοξικοί άνθρωποι: ποια τα χαρακτηριστικά τους και πώς μπορώ να τους αντιμετωπίσω;

Η φράση « τοξικοί άνθρωποι » χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει εκείνους που έχουν την τάση να απογοητεύουν και να δυσαρεστούν τους γύρω τους με αποτέλεσμα την καταπόνηση και την συναισθηματική φθορά των δεύτερων.

Οι τοξικοί άνθρωποι διαβάλλουν, συκοφαντούν και υπονομεύουν τους άλλους αφήνοντας τους να ζουν σε ένα κλίμα αρνητισμού και απαισιοδοξίας.

Η συμπεριφορά τους αυτή μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη ενός τραυματικού γεγονότος, στην ύπαρξη μιας προσωπικότητας που αρέσκεται στην ψυχική εξουθένωση των άλλων, στην ύπαρξη μιας ψυχολογικής διαταραχής κ.α.   

Πιο συγκεκριμένα, η συμπεριφορά ενός τοξικού ανθρώπου εμπεριέχει στοιχεία που υποδηλώνουν:

 Επικριτικότητα – επικρίνουν και κατηγορούν τους άλλους χωρίς να εκφράσουν ποτέ τίποτα το θετικό  

 Χειριστικότητα – χρησιμοποιούν τους γύρω τους προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους αδιαφορώντας για τα συναισθήματα των άλλων

Ανευθυνότητα – ρίχνουν σε μόνιμη βάση το φταίξιμο στους άλλους μην παίρνοντας ευθύνη για την οποιαδήποτε πράξη τους

Εξαπάτηση – χρησιμοποιούν το ψέμα σε καθημερινή βάση όταν επιδιώκουν να πετύχουν ένα σκοπό αδιαφορώντας για τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων

Θρασύτητα – χαρακτηριστική είναι η αδιάντροπη τόλμη τους με στόχο το προσωπικό τους όφελος

Κουτσομπολιό – σχολιάζουν τη ζωή των γύρω τους κρυφά και πισώπλατα

Προσβλητικός λόγος – Οι τοξικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν άσεμνο και απρεπή τρόπο επικοινωνίας μέσω της λεκτικής βίας.

 Τι να κάνω όμως γι’ αυτό;

 Αναγνώρισέ τους! Το πρώτο βήμα είναι να τους εντοπίσεις και να συνειδητοποιήσεις τι θέλουν από εσένα. Να κλέψουν την θετικότητα σου και να την αντικαταστήσουν με αρνητισμό και δυσάρεστα συναισθήματα.

Θέσε τα δικά σου όρια αναγκάζοντας τους τοξικούς ανθρώπους να σε σεβαστούν! Μην αφήνεις περιθώρια να εισχωρήσουν στη ζωή σου με κανέναν τρόπο προβάλλοντας τους τις ισχυρές άμυνες σου.

Αν αγαπάς τον εαυτό σου κράτα τις αποστάσεις σου από τους τοξικούς ανθρώπους. Αν από τις παραπάνω περιγραφές αναγνώρισες ποιοι είναι αυτοί που απομυζούν την ενέργειά σου, κλείσε τα αυτιά σου στερώντας τους τη χαρά να χαλάσουν τη δική σου διάθεση. Μην τους κάνεις τη χάρη! Πρέπει να αντιληφθείς ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό σου αλλά δικό τους!

Αξίζεις να ζεις σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον αποτελούμενο από αισιόδοξους και δοτικούς ανθρώπους. Οι άνθρωποι που αξίζουν να είναι μαζί σου είναι εκείνοι που σου δημιουργούν θετικά συναισθήματα.

Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας! Και πάνω απ’ όλα να θυμάσαι ότι το σημαντικότερο όλων είναι η ψυχική και η σωματική σου υγεία!

Τα άρθρα μας προστατεύονται απο τον νόμο 4481/2017 ΕΕ (ΦΕΚ Α 100/20.7.2017) περί πνευματικών δικαιωμάτων και η αντιγραφή τους διώκεται ποινικά.

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΣΕΩΝ—ΓΟΝΕΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ
πατήστε εδώ για share

Leave a Reply